Uw zakelijke rekening en negatieve rente

Uw zakelijke rekening en negatieve rente

De rente op uw zakelijke spaarrekening daalt al langere tijd bij banken in Nederland. Steeds meer banken geven geen rente meer of rekenen negatieve rente. Oftewel u moet gaan betalen om uw spaargeld te stallen. Ook RegioBank ontkomt daar niet aan. In november 2020 hebben we u laten weten dat we vanaf 1 maart over het saldo boven de € 250.000 ook negatieve rente gaan berekenen.

Waarom rekenen banken negatieve rente?

De rente op uw zakelijke spaarrekening daalt al langere tijd bij banken in Nederland. Steeds meer banken geven geen rente meer of rekenen negatieve rente. Oftewel u moet gaan betalen om uw spaargeld te stallen. Ook RegioBank ontkomt daar niet aan. In november 2020 hebben we u laten weten dat we vanaf 1 maart over het saldo boven de € 250.000 ook negatieve rente gaan berekenen. In de tussentijd is er het nodige veranderd op de financiële markt daarom brengen we vanaf 1 april rente in rekening als uw saldo op uw zakelijke rekening hoger is dan € 100.000.

Het aanbod van geld is groter dan de vraag

De hoogte van de spaarrente wordt bepaald door de vraag en aanbod van geld. Als er veel vraag is naar leningen, hebben banken meer geld nodig en stijgt de spaarrente. Andersom kan ook gebeuren, dan daalt de spaarrente. Op dit moment is er veel meer aanbod van geld dan dat er vraag is naar leningen. En kunnen banken zelf goedkoop geld lenen op de kapitaalmarkt.

Banken moeten zelf al negatieve rente betalen

Banken, en dus ook RegioBank, zijn verplicht hun overtollige digitale geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. Vroeger kregen banken van de ECB hier rente over. Sinds 2014 moeten banken betalen voor het stallen van hun overbodig spaargeld bij de ECB. RegioBank leent een deel van het geld dat zij via spaarders ontvangt uit in de vorm van hypotheken. Maar we kunnen niet al het spaargeld uitlenen. Omdat we over het geld dat we niet uitlenen een negatieve rente bij de ECB moeten betalen, daalt de spaarrente ook verder.

Door deze twee oorzaken komen wij en andere banken er niet onderuit om de spaarrente te verlagen en zelf negatieve rente te berekenen. Lees meer over de actuele rentepercentages op uw zakelijke spaarrekening.

Alles over zakelijke rekening en negatieve rente

Terug naar de bovenkant van de website