Dit vraagt u aan de verkopend makelaar

Dit vraagt u aan de verkopend makelaar

'Loopt u op uw gemak door het huis. Als u vragen heeft hoor ik het graag'. Een verkopend makelaar is u graag tot dienst bij de bezichtiging van een huis. Tegelijkertijd is het primaire doel van de makelaar een mooie verkoop realiseren voor zijn klant: de verkoper. Ga als koper daarom goed voorbereid de bezichtiging in. Gebruik de hulp van de makelaar maar wees kritisch bij de antwoorden. Een aantal concrete tips.

Vraag naar de reden van verkoop

Een woningverkoop kan meerdere redenen hebben: de eigenaren willen groter of juist kleiner gaan wonen, er is sprake van een echtscheiding of de verkoper heeft een baan aan de andere kant van het land gevonden.Vraag aan de makelaar wat de reden is van de verkoop. Dit is informatie die hij mag delen met u. Twijfelt u overigens, om wat voor reden dan ook, aan het antwoord dat de makelaar u geeft, dan staat het u vrij om navraag te doen bij andere bewoners in de buurt. Vaak zijn bewoners in de omgeving ook op de hoogte van een aanstaande verhuizing.

Vraag naar (verborgen) gebreken

Als een makelaar door de verkoper op de hoogte is gebracht van zichtbare en onzichtbare gebreken over de woning, dan is hij verplicht om in ieder geval de onzichtbare gebreken te melden als u hier een vraag over stelt. Maar tussen 'verplicht zijn om' en het daadwerkelijk 'uitvoeren van' zit een verschil. U heeft hierbij zelf ook een onderzoeksplicht. Stel dus altijd vragen als: 'Zijn er gebreken aan deze woning waar ik vanaf zou moeten weten?'. Kijk daarnaast goed rond en bespreek zaken die u opvallen in negatieve zin. Hierbij geldt overigens dat de makelaar er niet op kan worden aangesproken wanneer er wél gebreken bekend zijn bij de verkoper waarbij deze verkoper deze gebreken niet aan de makelaar heeft doorgegeven. Zowel een verkoper als de verkopend makelaar kunnen er niet op worden aangesproken als een gebrek écht verborgen is, ofwel: wanneer ze niet van het bestaan van het gebrek afwisten.

Vraag naar verbouwingen en kwaliteit

In een bestaande woning zijn tussentijds vaak onderdelen aangepast. Een dakkapel is tien jaar geleden geplaatst, een badkamer vijf jaar geleden, de CV-ketel is twaalf jaar oud zijn en twee jaar geleden is er vloerisolatie toegevoegd. De 'levensduur' van de verschillende onderdelen van het huis heeft uiteraard invloed op de waarde van het huis. Vraag de makelaar om informatie over de verschillende innovaties.

Vraag naar de interesse

Of er grote of kleine interesse is in de woning, heeft uiteraard invloed op de ruimte die er is om te onderhandelen over de prijs van de woning. Informeer hiernaar bij de verkopend makelaar.

Vraag naar de buurt

Een buurman- of vrouw, dan wel een andere bewoner uit de buurt kan u een goede indruk geven over het type buurt waarin u komt te wonen. Desondanks kan het geen kwaad om die vraag ook aan de makelaar te stellen. Ook een makelaar kan u vaak informatie geven over de buurt waarin het huis te koop staat.

Vraag naar de oorspronkelijke koopprijs

De prijs waartegen de oorspronkelijke kopers de woning hebben gekocht, is in veel gevallen op te vragen bij Het Kadaster. Maar het kan geen kwaad deze vraag reeds te stellen aan de verkopend makelaar.

Vraag om toestemming

Bij het bezichtigen van een woning wilt u wellicht kijken of de deuren en ramen goed sluiten, of de waterkranen allemaal goed functioneren en of er geen problemen zijn met de verlichting. Vraag de makelaar even om toestemming voor alle handelingen. Vraag de makelaar ook om toestemming als u foto’s en / of video’s van de woning wilt maken.

Vraag om inzicht in de planning

Als koper wilt u weten hoe de vervolgprocedure eruit ziet. Wil de makelaar direct een bod ontvangen, bijvoorbeeld wanneer de woning erg populair is? Of biedt de makelaar u ruim de tijd om nog een tweede bezichtiging, en / of bouwkundige keuring uit te voeren? Voor alle vragen geldt: het is niet verplicht ze te stellen. Echter, de vragen kunnen u helpen bij uw aankoopbeslissing. Wees verder kritisch bij de antwoorden. Van veel makelaars krijgt u een open en eerlijk antwoord. Helaas zijn er ook makelaars die de onderhandeling al starten bij het antwoord op een vraag. Zo kan bijvoorbeeld uw vraag: 'Zijn er veel kijkers voor deze woning' uw makelaar motiveren een strategisch antwoord te geven: 'Ja, deze woning is enorm populair'.


Dit vraagt u aan de verkopend makelaar

Terug naar de bovenkant van de website