Mijn puber wil meer zakgeld. En nu?

Mijn puber wil meer zakgeld. En nu?

Het wensenlijstje van pubers is vaak enorm lang. Alleen mogen ze nog niet werken. Voor de inkomsten zijn ze afhankelijk van u. Van het zakgeld of klusjesgeld dat ze krijgen. Wat doet u als uw puber meer zakgeld wil?

Mega wensenlijstjes

Pubers hebben enorm veel wensen. Shoppen en terrasjes pakken. Naar een festival of concert. Naar de bios met een drankje en een snack. Voldoende belgeld en genoeg budget voor originele cadeautjes voor vrienden. En dat is ook begrijpelijk. Op deze leeftijd voelen pubers dat ze meer vrijheid hebben, meer willen ontdekken en is erbij horen van groot belang.

Het beste voor uw puber

Als ouder wilt u het beste voor uw kind. Het vertrouwen geven om de wereld te ontdekken. Dat hij of zij een fijne vriendengroep heeft. Een heerlijke jeugd. Maar… dat wil niet zeggen dat ze daarom alles moeten krijgen. Nog even los van uw eigen portemonnee, moeten kinderen leren dat geld niet oneindig is. Geld uitgeven kan alleen als er ook voldoende is.

Tips

  • Kijk samen naar de uitgaven van afgelopen maand. Waar ging het geld heen? Waren het allemaal noodzakelijke aankopen? Lees ook het artikel: Zo houdt uw kind het overzicht in z’n portemonnee.
  • Zoek samen naar alternatieven. Broodjes uit de kantine versus broodjes van thuis. Dat wil niet zeggen dat ze nooit een broodje uit de kantine mogen, maar niet dagelijks.
  • Bekijk of er nog meer klusjes in huis zijn die uw puber kan doen. Leg een standaard lijstje klaar, inclusief vergoeding. Zo heeft uw kind de keuze.
  • Ontdek samen wat de valkuilen zijn van uw kind. Op welk moment geeft uw kind geld uit wat achteraf niet zo slim blijkt te zijn? Hoe kan uw kind deze valkuil voorkomen? Denk bijvoorbeeld aan snoep kopen, omdat uw kind een honger gevoel heeft.
  • Maak samen een lijstje met verjaardagen. Zoek door het jaar heen of er tijdens opruimingen originele cadeautjes te vinden zijn. Zo voorkomt u duurdere last minute aankopen.

Toch te weinig?

Misschien komt u er tijdens een gesprek achter, dat uw kind inderdaad krap in het zakgeld zit. Dat de afspraken die u maakte over wat mag en moet van zakgeld niet meer kloppen. Zet alles opnieuw op een rijtje en maak nieuwe afspraken. Afspraken die passen bij uw portemonnee en die van uw puber.

Terug naar de bovenkant van de website