Waar komt die lage rente precies vandaan?

Waar komt die lage rente precies vandaan?

Het zal u niet ontgaan zijn: de spaarrente is bijzonder laag. Sparen levert dus nagenoeg niets op. Maar hoe komt die rente eigenlijk zo laag? We leggen het u graag uit.

In Europa hebben we al lange tijd te maken met zeer lage en zelfs negatieve rentes. Dit betekent onder andere dat wij rente moeten betalen over een deel van het spaargeld dat wij moeten onderbrengen bij de Europese Centrale Bank. We hebben zo lang als mogelijk gewacht met negatieve rente. Helaas ontkomen we er niet aan om ook rente in rekening te brengen. Het grensbedrag voor negatieve rente van -0,5% gaat omlaag. Tot 1 juli is deze grens € 250.000. Per 1 juli wordt de grens € 100.000. De rente van -0,5% geldt dan over het deel van uw saldo boven deze grens.

Lenen, sparen en rente

Banken gebruiken spaargeld om leningen te verstrekken. Stel dat een bank al het ontvangen spaargeld zou omzetten in hypotheken. Dan kan het nog wel even duren voordat het geld weer terugkomt. Maar wat nu als spaarders snel hun geld terug willen? Dan heeft de bank een probleem. Om dit te voorkomen, lenen banken niet al het spaargeld uit. Een deel van het spaargeld wordt korter uitgezet op bijvoorbeeld de geld- en kapitaalmarkt (hier worden onder andere aandelen en obligaties verhandeld). Daarover ontvangen banken normaal gesproken marktrentes, die ze vervolgens doorgeven aan hun klanten.

De invloed van de ECB

De marktrentes zijn momenteel erg laag. Het spaargeld stallen bij de ECB kost namelijk ook geld. Banken betalen momenteel 0,54% rente over hun tegoed bij de ECB en daarom rekenen ze zelf ook lagere spaarrentes. De reden waarom de ECB de rente zo laag houdt, is om de economie te stimuleren. De redenering: bij een lage rente is het aantrekkelijker om geld uit te geven of te investeren, wat de economie een boost zou moeten geven.

Voordelig

De lage rente heeft overigens ook voordelen. Met name voor mensen met een koopwoning. De hypotheekrente -en daarmee de bruto rentelasten van een woning- is namelijk ook erg laag. Mensen betalen daarom minder rente over hun hypotheek.

Welke mogelijkheden heeft u met uw spaargeld?

U kunt natuurlijk gewoon blijven sparen, maar wellicht zijn er andere opties die voor u aantrekkelijker zijn. Het ziet er immers niet naar uit dat de rente op korte termijn gaat stijgen. Welke andere opties heeft u dan? We hebben ze voor u onder elkaar gezet.

Terug naar de bovenkant van de website