Hogere WOZ-waarde? Dan mogelijk lagere maandlasten

Hogere WOZ-waarde? Dan mogelijk lagere maandlasten

‘De gemiddelde WOZ-waarde van woningen was in 2021 7% hoger’, kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek in september. Dat is goed nieuws voor huiseigenaren, want de maandlasten gaan hierdoor mogelijk omlaag.

Kans op rentedaling

In de gemeente Rotterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde zelfs met 11,4%. Koploper is de gemeente Oldambt in Groningen met een waardestijging van 12,4%. Grote kans dat ook úw woning meer waard is geworden. Hierdoor komt u wellicht in aanmerking voor een lagere hypotheekrente.

Hoe werkt het?

We baseren uw hypotheekrente op de verhouding tussen uw WOZ-waarde en de hoogte van uw hypotheek. Op basis hiervan valt u in een bepaalde tariefgroep. Hoe hoger ons risico, hoe hoger de tariefgroep en hoe meer rente u betaalt. Een hogere WOZ-waarde verkleint ons risico en betekent mogelijk een lagere rente.

Wat kunt u doen?

Om te weten of u in aanmerking komt voor een renteverlaging, hebben we een WOZ-taxatieverslag nodig. Dit vindt u bijvoorbeeld op de website van uw gemeente en kunt u gratis downloaden. Het WOZ-taxatieverslag mag niet ouder zijn dan 12 maanden. Wij zetten de marktwaarde van uw woning op 85% van de WOZ-waarde. Is uw openstaande hypotheekschuld hoger dan 75% van de WOZ-waarde? Regel dan een taxatierapport. Lees hier meer over de documenten.

Rente verlagen door hogere WOZ-waarde?

Wist u dat het heel simpel is om het taxatieverslag of taxatierapport aan ons door te geven? Dit doet u via de Mobiel Bankieren App of Mijn RegioBank. Wij berekenen vervolgens of u in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. U kunt een hogere WOZ-waarde uiteraard ook via uw Zelfstandig Adviseur doorgeven.

Handig om te weten

Ook door een verbouwing kan de WOZ-waarde van uw woning behoorlijk stijgen. De meest impactvolle verbouwingen zijn het verduurzamen van de woning, het aanpakken van de badkamer en de keuken en het creëren van meer ruimte. Lees hier hoe dat zit.

Zoekt u meer informatie over de WOZ-waarde van uw woning? Of wilt u weten over hoe u een waardestijging aan ons doorgeeft?

Terug naar de bovenkant van de website