Met subsidie uw huis verduurzamen

Met subsidie uw huis verduurzamen

Wilt u uw woning isoleren, een warmtepomp of zonneboiler installeren, of uw huis aansluiten op het warmtenet? Dan kunt u subsidie krijgen. 

Huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, kunnen in 2021 gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Dankzij deze regeling krijgt u een deel van deze investering terug.

Welke duurzame maatregelen subsidieert de ISDE?

  • Isolatiemaatregelen (vloer of bodem, gevel, spouwmuur, zolder of vlieringvloer, dak en isolerend glas)
  • Aanschaf warmtepomp
  • Aanschaf zonneboiler
  • Aansluiting op een warmtenet

Wie komt in aanmerking voor de ISDE?

U kunt subsidie aanvragen als u eigenaar bent van de koopwoning en deze woning uw hoofdverblijf is of meteen na de verbouwing wordt. U moet de maatregelen nieuw aanschaffen en het aankoopbewijs laten zien. Dat betekent dat u de subsidie dus pas achteraf kunt aanvragen.

Wat zijn de voorwaarden?

Subsidie krijgt u natuurlijk niet zomaar. Per energiebesparende maatregel gelden er voorwaarden. Een uitgebreid overzicht vindt u op de overheidssite RVO.nl. Een paar belangrijke voorwaarden:

  • Bij isolatie moet het om minimaal twee vormen gaan óf om één vorm in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler.
  • U moet het werk laten uitvoeren door een (bouw)installatiebedrijf.
  • Het apparaat waarin u wilt investeren moet op de lijst met maatregelen en apparaten staan.
  • U moet de subsidie binnen twaalf maanden na aanschaf of installatie aanvragen.

Waar vraag ik de ISDE aan?

Voor de aanvraag kunt u terecht bij RVO. Bekijk ook even hun stappenplan, daarin ziet u precies wat u nodig heeft voor de aanvraag.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Dat verschilt per maatregel en de bijbehorende energieprestatie. Om een precies beeld te krijgen, kunt u het beste de rekentool van RVO gebruiken.

Kan ik meerdere subsidies van de overheid combineren?

Dat lukt meestal niet. Bij de aanvraag moet u namelijk aangeven of u ook ergens anders een subsidie heeft aangevraagd voor dezelfde energiebesparende maatregel. Wel kunt u bijvoorbeeld een lening of hypotheek afsluiten om de werkzaamheden te betalen.

Wist u trouwens dat er naast de ISDE soms ook nog regionale subsidies beschikbaar zijn om uw huis te verduurzamen? Kijk eens op de Energiesubsidiewijzer voor meer informatie over uw gemeente.

Wilt u meer weten over de ISDE? Kijk dan op de website van RVO of neem contact op met uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank. Hij denkt graag met u mee over de mogelijkheden.

Ik wil ook met subsidie ons huis verduurzamen

Terug naar de bovenkant van de website