Tweede Kamer ontvangt signaal dat dorpen op raken

Tweede Kamer ontvangt signaal dat dorpen op raken

De Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken ontving vandaag de Toekomstagenda en de vacaturetekst voor een minister voor Regiozaken. RegioBank bood dit samen met twee afgevaardigden uit de regio aan. In de Toekomstagenda staan concrete actiepunten, waar een toekomstige minister voor Regiozaken mee aan de slag kan om de leefbaarheid en bedrijvigheid in dorpen en kleine kernen te verbeteren.

Uit een peiling van Panelwizard in opdracht van RegioBank blijkt dat 42 procent van de Nederlanders vindt dat er een minister voor Regiozaken moet komen. Meer dan 60 procent van de Nederlanders voelt dat de kloof tussen de regio en Randstad toeneemt.

4 Juli nam de commissie voor Binnenlandse Zaken het document in de Statenpassage van de Tweede Kamer in ontvangst. Onder andere Laura Bromet (GroenLinks), Peter Kwint (SP), Julian Bushoff (PvdA), Stieneke van der Graaf (CU) en Caroline van der Plas (BBB) waren aanwezig bij het aanbiedingsmoment. Roelof Bisschop, vervangend voorzitter commissie en Tweede Kamerlid voor de SGP, reageerde: “We weten niet wanneer de vacature voor de minister voor Regiozaken uitgezet wordt, maar het signaal is luid en duidelijk.”

Mijn dorp is (t)op

In aanloop naar het aanbiedingsmoment is de coalitie ook op het plein voor de Tweede Kamer te vinden. De opstellers van de Toekomstagenda nemen onder de noemer van ‘Mijn dorp is (t)op’ een kartonnen dorp met publieke voorzieningen mee naar Den Haag om te benadrukken dat inwoners van kleine kernen en dorpen gelukkig zijn in hun woonplaatsen, maar dat ze ook signaleren dat belangrijke publieke voorzieningen wegtrekken.

Rob van Amelsfoort, voorheen Centrummanager van de gemeente Goirle: “Je ziet door heel Nederland dat voorzieningen zoals het buurthuis onder druk komen te staan, terwijl het buurthuis het hart van de gemeenschap vormt. Het is belangrijk dat dit soort voorzieningen voor de leefbaarheid van kleine kernen en dorpen blijven bestaan.”  

Micha van de Water, directeur Stichting Voor je Buurt en een van de gespreksleiders van de Nationale DorpenTop 2023, vult aan: “Ik wilde aan de Tweede Kamerleden meegeven dat het belangrijk is om op burgers te vertrouwen, omdat zij goed weten wat er in hun regio speelt. Zorg ervoor dat je kennis en kunde met elkaar verbindt.”

Toekomstagenda

De Toekomstagenda is een inhoudelijke aanmoediging voor de nog aan te stellen minister voor Regiozaken en bevat concrete actiepunten. De agenda is tot stand gekomen tijdens de Nationale DorpenTop van 2021 in Lichtenvoorde (Gelderland), 2022 in Goirle (Noord-Brabant) en 2023 in Warten (Friesland) en is opgesteld door inwoners, ondernemers, politici en andere betrokkenen uit de regio's.  

Vacature

Lezers van het Algemeen Dagblad vinden vandaag een paginagrote vacature in hun dagblad met de oproep dat Nederland een minister voor Regiozaken zoekt.

Lees meer over de Toekomstagenda

Terug naar de bovenkant van de website