Onderzoek: tieners overmoedig over veilig betalen en online betaalfraude

Onderzoek: tieners overmoedig over veilig betalen en online betaalfraude

Uit ons onderzoek naar het betaalgedrag van 1614 middelbare scholieren tussen de 11 en 17 jaar blijkt dat 1 op de 4 niet met zijn of haar ouders praat over de verschillende manieren van betalen. Toch geeft 76% van de jongeren aan dat ze weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen.

Veilig betalen 

Vooral bij digitale betaalmiddelen zijn er allerlei manieren waarop cybercriminelen slachtoffers kunnen maken. Meer dan tweederde (68 procent) van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder zegt dan ook in een jaar tijd ten minste 1 keer een telefoontje, e-mail- of ander bericht te hebben ontvangen, waarschijnlijk van een oplichter (Bron: CBS). Driekwart van de ondervraagde tieners zegt goed te weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. Toch herkent eén derde WhatsApp-fraude niet en twee derde weet niet wat een geldezel is.

Rein Wispelweij, directeur van RegioBank:

“Kinderen zouden de verschillende risico’s moeten herkennen die betaalverzoeken, betalen met betaalpas en andere betaalmethoden met zich meebrengen. Nu de scholen weer gaan beginnen zullen jongeren meer betalingen en terugbetalingen gaan verrichten. Een goed moment om eens het gesprek hierover met je tiener aan te gaan. Schermen ze bijvoorbeeld wel hun pincode af bij het betalen en hoe herkennen ze een echt betaalverzoek? Met het Jongwijs-educatieprogramma geven we via brieven en e-mails voorlichting over veilig betalen en betaalfraude om jongeren weerbaarder te maken en ouders hierbij te helpen. Ook geven onze zelfstandig adviseurs gratis lessen over omgaan met geld op scholen en in de bankkantoren. Tijdens de eerste helft van 2023 hebben zij samen al 244 lessen verzorgd over het omgaan met geld aan 5.612 kinderen.”  

Betaalmiddelen 

Kinderen komen op verschillende manieren in aanraking met geld. Vanaf 11 jaar gebruiken ze vooral contant geld en maakt slechts 17% gebruik van hun betaalpas. Oudere kinderen (16-17 jaar) gebruiken deze betaalpas een stuk meer (40%). Bijna de helft (45%) van de ondervraagde tieners tussen 11 en 17 jaar heeft nog nooit contant geld gepind voor zichzelf. Een kwart (26%) van de respondenten die op hun smartphone een app met wallet heeft, gebruikt deze vaak. De digitale betaalpas op de telefoon wordt bijna net zo vaak gebruikt als de betaalpas (30%), die ze het vaakst gebruiken. Kinderen zijn bekend met de nieuwste betaalmiddelen zoals wearables, crypto en Klarna, maar kunnen dit 9 op de 10 keer niet zelf gebruiken.  

Top 5 betaalmethoden waar tieners toegang toe hebben: 

 1. Contant geld (93%)

 2. Betaalpas (88%)

 3. Betaalverzoek (51%)

 4. Mobiele app van de bank (40%)

 5. App/wallet op smartphone (15%)

   Terugbetalen

   84% van de 16-17 jarigen geeft de voorkeur aan een betaalverzoek voor terugbetalingen, tegenover tweederde van alle ondervraagden. Ondanks de toenemende populariteit van het betaalverzoek kiest toch meer dan de helft van de 11-12 jarigen voor terugbetalen in contant geld.  

   JongWijs-educatieprogramma's

   Met de JongWijs-educatieprogramma's willen we voorkomen dat kinderen en jongeren slachtoffer worden van bijvoorbeeld WhatsAppfraude. Dit doen we onder andere met informatieve mails, maar ook met de workshop Held met je geld. Vraag bij je zelfstandig adviseur naar de mogelijkheden. Hij of zij helpt je graag verder.

   Terug naar de bovenkant van de website